Derfor gryder og pander i støbejern
Hvilke fordele besidder støbejern
Støbejern er det ideelle valg, når det handler om gryderetter, simremad og stegning. Baggrunden for dette er, at støbejern er en fantastisk varmeleder, da varmen her bliver fordelt jævnt, langsomt og effektivt ud i gryden og panden. Endvidere har støbejern den unikke evne til at fastholde varmen, hvormed man ofte kan færdigtilberede maden på eftervarmen, eller holde maden varm på middagsbordet.
Den største fordel er dog nok, at støbejern kan opnå meget høje temperaturer uden, at den går i stykker, hvilket er vigtig, når man bruner eller steger kød, såsom bøf.
Endvidere er støbejern et ekstremt holdbart produkt, og kan holde et helt liv (flere hvis det går i arv), hvis man behandler det ordentlig. Dette giver sig også til udtryk ved, at producenterne har livstidsgaranti på deres produkter. Støbejerns produkter er lidt dyrt, men det er en engangsudgift pga. dens holdbarhed. Modsat konventionel støbejerns produkter, så er de fleste producenters støbejern emaljeret. Der findes to slags indvendige emaljer: matsort, som giver en god stege-skorpe og sandfarvet, der er god allround til feks. brødbagning og simreretter. Derover er sidstnævnte nemmere at rengøre.
Hvis man skal sammenligne støbejern med dens nærmeste konkurrenter, så er Kobber en af dem. Kobber er den bedste varmeleder, den reagerer hurtigt på varme, ligesom den hurtig bliver kold igen, hvorfor den er god til at kontrollere temperaturen med. Personligt elsker jeg kobber, men det er ekstremt dyrt.
Aluminium er også en rigtig god varmeleder, men køler også hurtig ned, hvilket gør, at den konstant skal have høj varme. Desværre er aluminium ikke god til syreholdige madvarer, såsom tomatsovse, bær og frugt m.v., da den afgiver en metallisk bismag. Derudover er aluminium et blødere metal end f.eks. stål, hvormed den buler nemmere.
Non-stick (teflon) er nok den, der er mest kendte i køkkenet. Bemærk, at teflon er en belægning, der typisk bliver anvendt på aluminium eller rustfri-stål. Dette er dog en af mine mindst fortrukne redskaber. Baggrunden for dette er, at non-stick pander og gryder har den korteste levetid af alle disse typer. Non-stick kan ikke tåle høje temperaturer, da ”teflonen” går i stykker ved for høje grader og derefter smuldrer. Derudover er produktet sart over for ridser.
Rustfri stål er et ganske fint dagligdagsmateriale til kogning af ris, kartofler osv., men materialet er den dårligste varmeleder, da den varmer langsomt op, og varmen fordeler sig ikke jævnt.
Ulemper: Støbejern har ganske få ulemper. En af disse er, at støbejern er meget tungt, hvilket gør at nogle vil have svært ved at håndtere dem i et køkken. Endvidere er støbejernsprodukter lidt dyrere, men på den længere bane er det dog godt givet ud, da det er en engangsinvestering.
Hvordan skal jeg behandle støbejern?
Støbejern er et ekstremt holdbart materiale og kan derfor tåle en del. På trods af dette, så opnår man det mest optimale resultat ved at varme gryden eller panden op ved middel varme i 5-7 minutter, indtil der er opnået en mellemhøj til høj temperatur – dette gælder også, når man steger og svitser, bruner og braser. Herefter kan man skrue op og ned, som det passer. Husk dog, at støbejern holder godt på varmen og kan nå ekstrem høje temperaturer, hvorfor man kan risikere at brænde maden på.
Ved brug på en glaskeramisk kogeplade eller induktion skal man altid løfte gryden eller panden, når man flytter det, da det ellers kan beskadige både bunden af produktet samt den glaskeramiske kogeplade.
Støbejernsprodukter fra de fleste producenter kan anvendes på alle kogeplader inkl. gasblus, el-plader, glaskeramiske plader, induktion, alle ovntyper, brændeovne, udendørs grill, m.v.
Husk, at du ALDRIG må hælde koldt vand på varmt støbejern, da det ødelægger emaljen. Derudover må man ikke komme produkter med træhåndtag i ovnen.
Hvilke gryder og pander bør jeg købe?
Det er muligt at købe sig fattig i køkkenudstyr, og derfor er det godt at vide, hvad der er must-have, og hvad der er nice-to-have.
Et must-have er en god stegepande, da dette er et af de produkter, der bliver brugt mest i et køkken. Derfor vil jeg aldrig gå ned på kvalitet her. Jeg har været ekstremt glad for stegepanden med støbejernshåndtag, da den er nem at anvende. Derudover kan den gå ind i ovnen, hvilket giver en yderligere mulighede, f.eks. når man steger et stort stykke kød eller et andebryst, som man bagefter vil have ind i ovnen. Et alternativ hertil er stegepanden med træhåndtag, bemærk dog, at denne ikke må gå i ovnen. Denne har også en lidt højere kant, hvormed den indimellem kan erstatte en sauterpande.
Et andet must-have er en god gryde. En gryde der kan indeholde over 5 L., da gryden både skal kunne bruges til at koge kartofler og tilberede simremad i, såsom boeuf bourgogne, gullasch og boulognes sauce. Det er ærgerligt at købe en gryde, hvor man ikke kan lave en ordentlig portion i. Det er derimod nødvendigt at have en af dem. Her vil mange vælge den runde gryde, da det er den konventionelle, hvilket man godt kan forstå. Den ovale giver mulighed for at tilberede udskæringer, der ikke er helt runde, samt hele fjerkræ, såsom en kylling. Derudover kan man lave helstegt kylling i den, hvilket smager fænomenalt. Den ovale gryde giver dog den udfordring, at gas- og keramiske blus oftest ikke er lavet til denne form, men derimod til den runde gryde. Bemærk dog, at støbejern er en god varmeleder, hvormed hele gryden forsat bliver varm.
Derudover er der kasserollen med træhåndtag. Dette er ligeledes et must-have i køkkenet, da denne anvendes til saucer, kogning af ris, pasta, grønsager, æg etc. Dvs. når man skal koge mad, hvor det ikke kan svare sig at have 5 L. gryden fremme.
Rengøring
Hvis man behandler sine støbejernsprodukter ordentlig kan de som sagt holde et helt liv, hvis ikke flere. Det kræver at man rengør dem ordentlig. De fleste producenter oplyser selv, at man gerne må rengøre deres produkter med sæbe. Baggrunden for dette er, at de har emaljeret deres produkter. Man skal ALDRIG bruge gryderensere eller rengøringsslibemidler, da det kan skade støbejernet og emaljen. Hvis man har brændte rester, så sæt panden eller gryden i blød, og ellers hæld en god omgang salt i den, når den står til blød. Man kan også bruge en ring rister fra f.eks. petromax.
Kilde: Tjeck Magazine